Despre cele mai utilizate forme de recuperare medicala prin kinetoterapie, asa cum le aplicam in clinica medicala Medreflex Line din Cluj Napoca. In general, folosim kinetoterapia in recuperarea pacientilor cu gonartroza, coxartroza si afectiuni ale coloanei.
Indicatiile kinetoterapiei

Indicatiile kinetoterapiei sunt multiple. Dintre acestea, in cadrul centrului nostru medical folosim kinetoterapia in urmatoarele afectiuni:

Recuperarea medicala in cazul pacientilor cu gonartroza

Gonartroza este un proces degenerativ localizat la nivelul articulatiei genunchiului. Se caracterizeaza prin aparitia durerilor si limitarea posibilitatii de miscare (cititi mai multe despre metoda noastra de diagnostic in cazul gonartrozei aici).

Recuperarea medicala in cazul pacientilor cu gonartroza este extrem de importanta deoarece daca nu se obtine acest lucru la timp, se poate ajunge la forme de gonartroza invalidante care impiedica persoana in cauza sa munceasca si sa mai duca o viata normala.

Sedintele de kinetoterapie in recuperarea pacientilor care sufera de gonartroza au ca prim obiectiv reeducarea muschiului cvadriceps. In cazul gonartrozei se produce o atrofie a cvadricepsului si astfel se ajunge la scaderea si apoi la limitarea mobilitatii. Imediat dupa ce scad durerea si inflamatia, se trece la reeducarea muschiului cvadriceps.

Se recomanda o reeducare blanda si progresiva. Prin aceasta reeducare se poate ajunge la disparitia durerilor din timpul mersului si de la urcatul scarilor. In functie de situatia data ( genu varum, genu valgum ) atentia se indreapta si spre alte grupe musculare.

Recuperarea medicala a pacientilor cu coxartroza

Coxartroza este o afectiune degenerativa localizata la nivelul articulatiei soldului. Ea produce disfunctionalitati de sustinere, de miscare si coordonare a miscarilor in timpul mersului.

Kinetoterapia este foarte importanta in procesul de recuperare a bolnavilor care sufera de coxartroza. Ea se face in centrul nostru medical sub directa coordonare a unui kinetoterapeut specializat in tratamentele de acest fel. Sedintele de kinetoterapie in coxartroza includ tratamente posturale, se lucreaza cu scripeti si se fac tractiuni asupra membrului afectat, precum si alte exercitii de specialitate care sunt alese in functie de fiecare caz in parte.

Corectarea tulburarilor motrice (de miscare) ale copiilor

Folosirea kinetoterapiei in scopul corectarii miscarilor copilului inseamna apelarea la acele proceduri care sa aiba drept finalitate:
 

 • corectarea pozitiei corpului copilului in toate situatiile posibile si eliminarea pozitiilor anormale
 • deprinderea copilului de a se relaxa in pozitii comode, dar corecte
 • cresterea capacitatii copilului de a efectua miscari care necesita un efort mai mare (cresterea capacitatii de efort).
 • se urmareste efectuarea miscarilor corecte in diferite situatii si pozitii ale corpului copilului.
 • se urmareste si se cultiva pozitia corecta a capului copilului in diferite situatii de baza: stand in picioare, stand asezat pe un scaun, in pozitia culcat (de decubit), in timpul mersului, al tararii si in alte pozitii si situatii ale corpului.
 • se acorda o importanta deosebita educarii si reeducarii echilibrului copilului (dupa caz)
 • se urmareste evitarea aparitiei oricaror diformitati, iar in caz ca acestea exista deja, se urmareste corectarea si eliminarea acestora.

Scopul final al tuturor procedeelor folosite este dezvoltarea armonioasa si corecta a copilului si formarea deprinderilor necesare in activitatile zilnice, pregatirea copilului de a deveni un adolescent si apoi un adult capabil sa traiasca o viata corecta, sanatoasa in care sa se bucure de avantajele imense ale unei conformatii corecte a corpului sau, de functii corecte si puternice, rezistente la agresiunile externe si interne, de un psihic sanatos, de o vointa puternica, nesovaielnica si bine orientata, ce-i vor da satisfactia si fericirea unei vieti cu sens si bine traita.

Dr. Petre Muresan

Cititi si alte articole pe aceeasi tema:

Galerie fotoIntrebari si raspunsuri:

 1. Recuperare apofizita
  Trimisă de Andron Oana in 24 feb. (1 răspunsuri primite)
 2. Dureri dupa fractura tibie si peroneu
  Trimisă de Homei Remus Bogdan in 22 feb. (1 răspunsuri primite)
 3. Recuperare postoperatorie stenoze canal rahidian
  Trimisă de Eniko Simpetrean in 11 feb. (22 răspunsuri primite)
 4. Kinetoterapie pentru bolnavi Parkinson
  Trimisă de chindris adriana in 22 nov. (1 răspunsuri primite)
 5. Cerere contact
  Trimisă de Gazdoiu Cristina in 20 nov. (1 răspunsuri primite)

Informatii suplimentare